2005- Begraafplaats Deurne-Walsberg

“Tweelingverlies: je bent je tweelinghelft verloren. Wat dit voor jou als halve tweeling betekent kun je, zelfs jaren later, maar niet uitleggen aan je omgeving – de niet-tweelingen. Voor erkenning én om ermee te leren omgaan ga je op zoek naar een boek over tweelingverlies. Maar die boeken zijn er niet.”

Ik ben Ria Knijnenburg, een doorgewinterde zorgverlener en sinds ik met pensioen ben fulltime schrijver. Ook ik ben een halve tweeling op zoek naar informatie. Mijn tweelingzus Janneke overleed toen we drie jaar oud waren. Ook heb ik een dochter verloren. Daarover schreef ik het boek MaaikeMij. Dit boek is opgedragen aan ouders van een gehandicapt kind en aan tweelingen die zonder tweelinghelft verder moeten leven. Op mijn website staan tevens publicaties over persoonlijke onderwerpen waarin de mens, de maatschappij en ons zorgland centraal staan.

Lange tijd was ik me er niet van bewust wat het vroege verlies van mijn tweelingzusje voor mij betekende. Het overlijden van mijn oudere zus in 1996 maakte het verlies van mijn tweelinghelft bij me los. Omdat een dochter van me op driejarige leeftijd is overleden (Maaike had ernstige meervoudige beperkingen (emb) en overleed in 1981) en later dus ook mijn oudere zus, kon ik gevoelens van verlies en rouw naast elkaar leggen en vergelijken met het vroege verlies van mijn tweelingzus.

Maar weinig mensen begrijpen wat het verlies van een tweelinghelft inhoudt. Want als tweelinghelft verlies je niet een deel van jezelf maar ook je identiteit.  Onderwerpen kwamen op mijn weg zoals: innerlijk- gemis en eenzaamheid, verwarring over mijn identiteit en sluimerend verlangen naar de tweelinghelft, enkel om me weer compleet te voelen.

Deze rouwervaringen vormden het begin van mijn zoektocht naar wat het betekende als tweelinghelft alleen achter te blijven. Ze brachten me op het punt waar ik mij momenteel bevind: het samenstellen van de bundel met de werktitel Geen eenling, geen tweeling.

Mijn missie is namelijk te zorgen dat er wél een boek op de markt komt over tweelingverlies. Een boek waar jij je in herkent, en dat jou en jouw omgeving inzicht geeft in wat tweelingverlies zo specifiek maakt.

In mijn blog deel ik enkele ervaringen en inzichten op het gebied van tweelingverlies. Enkele citaten uit reacties:

  • Ria, ik ben blij dat je hierover schrijft, het is nog zo onderbelicht.

  • Prachtig, pijnlijk en bijzonder invoelbaar geschreven.

  • Dank, ik neem je getuigenis mee in mijn integratieopdracht rond tweelingverlies voor de opleiding rouwconsulent in België

  • Alhoewel het geen thema is waar ik zelf mee te maken heb, spreekt jouw artikel mij enorm aan.  Ik vind het geweldig hoe sereen jij dit moeilijk thema onder woorden kan brengen. Ik wens je dan ook alle succes toe met jouw missie!

Wil jij met jouw unieke verhaal een bijdrage leveren aan mijn missie? Ik bied graag een luisterend oor. Wil je liever alleen op de hoogte blijven van mijn missie, schrijf je in op mijn e-maillijst.

Ik ga zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier mijn privacyverklaring

 

Een inkijkje in het leven van een halve tweeling biedt ook mijn boek MaaikeMij boek MaaikeMij

Het boek gaat over het leven van mijn dochter, Maaike werd geboren met ernstige meervoudige beperkingen (emb). In het verhaal neem ik de lezer mee in mijn strijd te aanvaarden dat zij handicaps heeft, uit huis moet worden geplaatst omdat het niet anders kan en uiteindelijk sterft. In het verhaal zijn herinneringen verweven aan mijn tweelingzus Janneke.
De tweelingherinneringen kwamen naar boven tijdens het schrijven over de hechte band die ik had met mijn dochter.
Met dit boek debuteerde ik bij uitgeverij Servo in 2004 en voor vakbladen en websites schreef ik verhalen, columns en blogs over de zorg. Daarnaast deed ik journalistiek werk, en vanuit mijn thuiszorgbedrijf RIA gaf ik gastlezingen.
Behalve door persoonlijke verliezen, heb ik ook best veel ervaring met verlies en rouw door mijn voormalige werk.  In de jaren dat ik in verpleeghuizen werkte was ik dan ook een kei in  stervens- en familiebegeleiding. In dezelfde maand dat mijn boek uitkwam ging ik werken voor mensen met een persoonsgebonden budget. Vanuit mijn thuiszorgzaak “RIA: Flexibele hulpverlening aan huis” begeleidde ik mensen die daardoor zo lang mogelijk zelfstandig konden blijven wonen. Cliënten ontwikkelden zich binnen hun beperkingen vaak meer dan behandelaars hadden voorspeld. Over deze werkervaringen en mijn visie op zorg gaf ik gastlezingen bij zorgorganisaties en schreef AWBZ-blogs voor wmo-wijzer. Voor Buurtzorg Nederland verleende ik nachtzorg. Meer over dit voormalig werk is te lezen op mijn Linkedin pagina.
Heb je tijd om te lezen? Hieronder staan enkele publicaties.
 
Boek MaaikeMij
Menu