“Tweelingverlies: je bent je tweelinghelft verloren. Wat dit voor jou als halve tweeling betekent kun je, zelfs jaren later, maar niet uitleggen aan je omgeving – de niet-tweelingen. Voor erkenning én om ermee te leren omgaan ga je op zoek naar een boek over tweelingverlies. Maar die boeken zijn er niet.”

Vroeg tweelingverlies

Ik ben Ria Knijnenburg, een doorgewinterde zorgverlener en sinds ik met pensioen ben fulltime schrijver. Ook ik ben een halve tweeling op zoek naar informatie. Mijn tweelingzus Janneke overleed toen we drie jaar oud waren. Lange tijd was ik me er niet van bewust wat het vroege verlies van mijn tweelingzusje voor mij betekende.

Het overlijden van mijn oudere zus in 1996 maakte het verlies van mijn tweelinghelft bij me los. Omdat een dochter van me op driejarige leeftijd is overleden (Maaike had ernstige meervoudige beperkingen (emb) en overleed in 1981) en later dus ook mijn oudere zus, kon ik gevoelens van verlies en rouw naast elkaar leggen en vergelijken met het vroege verlies van mijn tweelingzus.

Maar weinig mensen begrijpen wat het verlies van een tweelinghelft inhoudt. Want als tweelinghelft verlies je niet een deel van jezelf maar ook je identiteit.  Onderwerpen kwamen op mijn weg zoals: innerlijk- gemis en eenzaamheid, verwarring over mijn identiteit en sluimerend verlangen naar de tweelinghelft, enkel om me weer compleet te voelen.

Deze rouwervaringen vormden het begin van mijn zoektocht naar wat het betekende als tweelinghelft alleen achter te blijven. Ze brachten me op het punt waar ik mij momenteel bevind: het samenstellen en schrijven van een boek met de werktitel Geen eenling, geen tweeling.

Mijn missie is namelijk te zorgen dat er wél een boek op de markt komt over tweelingverlies. Een boek waar jij je in herkent, en dat jou en jouw omgeving inzicht geeft in wat tweelingverlies zo specifiek maakt.

In blogartikelen  deel ik ervaringen en inzichten op het gebied van tweelingverlies. Enkele citaten uit reacties:

  • Ria, ik ben blij dat je hierover schrijft, het is nog zo onderbelicht.
  • Prachtig, pijnlijk en bijzonder invoelbaar geschreven.
  • Dank, ik neem je getuigenis mee in mijn integratieopdracht rond tweelingverlies voor de opleiding rouwconsulent in België.
  • Alhoewel het geen thema is waar ik zelf mee te maken heb, spreekt jouw artikel mij enorm aan.  Ik vind het geweldig hoe sereen jij dit moeilijk thema onder woorden kan brengen. Ik wens je dan ook alle succes toe met jouw missie!

Wil jij met jouw unieke verhaal een bijdrage leveren aan mijn missie? Meld je hier aan.  Ik bied graag een luisterend oor. Wil je op de hoogte blijven van mijn project Geen eenling, geen tweeling, schrijf je hier in op mijn lijst.

Aanbevelingen Linkedin
Menu