Oproep tweelingverlies
aan rouwdeskundigen

Voor het schrijven en samenstellen van een interviewbundel over tweelingverlies ben ik op zoek naar zorgprofessionals met ervaring op dit vakgebied. Hierbij denk ik aan verlies- en rouwdeskundigen in de reguliere- en de complementaire zorg.

Waarom deze oproep.

“De wetenschap dat óóít iemand van ons eerder overlijdt dan de ander is echt een schrikbeeld. Je hele zijn is gevormd tot hoe je je houdt tot die ander. Als zij er niet meer zou zijn, wie ben ik dan? Je zou helemaal ontredderd zijn.”

In een interview in het t.v prgramma De Wereld Draait Door verwoordt de tweeling en het kunstduo L.A. Raeven heel treffend hoe sterk de band tussen tweelingen is. En hoe ingrijpend het verlies van een tweelingbroer of tweelingzus kan zijn. Of dit verlies nu rondom de geboorte gebeurde, op vroege leeftijd of op gevorderde leeftijd: je verliest niet alleen een broer- of zus, je verliest een deel van jezelf. Je identiteit verandert: tot op het moment van verlies was je een tweeling en nu ineens niet meer.

Desondanks is er in zowel Nederland als in België weinig specialistische kennis over (de gevolgen van) tweelingverlies, en al helemaal niet wanneer het verlies op vroege leeftijd plaatsvond. Behalve informatieve boeken over alleengeboren tweelingen zijn er geen boeken over tweelingen die op vroege- of op latere leeftijd een tweelingbroer of tweelingzus verloren.

Met dit boek wil ik de gevolgen van tweelingverlies onder de aandacht brengen. En daarvoor ben ik op zoek naar zorgverleners met ervaring in tweelingverlies. Ook wanneer de aangeboden rouwtherapie niet voldoende bleek.

Ik ben Ria Knijnenburg, gepensioneerd zorgverlener en sindsdien fulltime schrijver. Ook ik ben een halve tweeling op zoek naar informatie. Mijn tweelingzusje overleed toen we drie jaar waren. Pas zestig jaar later, na andere persoonlijke verliezen, ontmoette ik bij toeval een psychotherapeut die mij kon helpen dit verlies beter te duiden. Toen wist ik het zeker; tweelingverlies geeft een andere dimensie van rouw dan het verlies van een zus en een kind. Het bracht me op het punt waar ik mij momenteel bevind: het samenstellen van een interviewbundel over tweelingverlies.

Wil jij jouw kennis en praktijkervaringen met mij delen? Neem vrijblijvend contact met me op. Vragen zijn ook van harte welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.