MaaikeMij debuutboek
Afmetingen: 21,1 x 14,2 x 1,5 m
Aantal pagina’s: 148

TEKST OP ACHTERFLAP VAN HET BOEK:

Maaike staat voor het leven van een gehandicapte dochter, Mij staat voor alles wat dit met Ria Knijnenburg heeft gedaan. De omgang met haar, maar nog meer de bewustwording van haar afscheid. Ook symboliseren de twee M’s de eenheid tussen haar jong overleden tweelingzusje en de schrijver van deze ontroerende biografie.
Verspreid door het verhaal komen herinneringen aan haar tweelingzusje – vooral door gesprekken met haar moeder- naar boven.

Acceptatie van Maaikes handicap kwam niet zomaar. De reactie van omgeving, de relatie tussen Maaike en Ria’s moeder en de geboorte van haar zoon vormden hierbij belangrijke elementen. Nadat Maaike in een instituut is geplaatst, ontdekte Ria de intuïtieve band tussen moeder en kind. Zwanger van haar derde kind groeide de angst door Maaikes achteruitgang. Uiteindelijk hielp Maaikes oma de angst voor de dood te overwinnen.

De prijs van een exemplaar is  € 10,- exclusief portokosten, en is te bestellen via het  contactformulier

 

Het boek MaaikeMij werd in 2004 gepresenteerd in  Het Rijtven (ORO),  een woonvoorziening voor cliënten van alle leeftijden met (zeer) ernstige verstandelijke beperkingen en waar mijn dochter liefdevol werd verzorg.
Hoe toepasselijk was het daarom om het boek MaaikeMij op deze plek te mogen presenteren.

Onderstaande recensies van medewerkers stonden dan ook in de nieuwbrief.

MEE HelmondORO HelmondORO DeurneHet Rijtven

Ben jij ook benieuwd wat mijn dochter mij en mijn lezers heeft geleerd? De prijs van een exemplaar is  € 10,- exclusief portokosten, en is te bestellen via het  CONTACTFORMULIER
Ik zou zeggen: laat je verrassen!

ACHTERGROND VAN DIT BOEK:

Een lezeres die me na de boekpresentatie aansprak, bevestigde de reden waarom ik deze biografie de wereld in had gestuurd uitstekend. De jonge vrouw woonde in een straat waar jonge mensen in een woning waren gehuisvest die door een verstandelijke beperking begeleid samenwoonden. Wanneer ze haar buurtgenoten zag lopen op het trottoir, liep ze met een grote boog om hen heen. De geluiden die de jonge mensen voortbrachten, de ongecontroleerde bewegingen van hun ledematen en de directheid van hun emoties, riepen bij haar niet alleen medelijden op maar ook angst. Nadat ze mijn boek had gelezen, zag ze haar buurtgenoten niet meer als enge figuren, maar als volwaardige buurtgenoten. Spontaan, eerlijk en oorspronkelijk.


BIBEM Tijdschrift voor literatuur & theater, Mariakerke/Gent

Het zeer fraai vormgegeven werkje (uitgeefster Maud Diemer heeft wel smaak!!) is geschreven door Ria Knijnenburg (51 j.), die als ziekenverzorgende in diverse verpleeghuizen werkte. Zij kent de sfeer van binnen en van buiten en dat is goed te merken. De sfeertekeningen zijn aan de realiteit ontleend. Het verhaal dat verteld wordt lijkt in eerste instantie vrij eenvoudig. De hoofdpersoon is in verwachting van haar eerste kind en alles lijkt goed te verlopen. Maar na de geboorte zijn er allerlei verontrustende signalen die in een heel andere richting wijzen.  Verder lezen,,,


Tijdschrift “EKR Magazine”  (Elizabeth Kübler Ross)

Soms laat een boek je met tegenstrijdige gevoelens achter. Dit boek valt in deze groep.
Ria Knijnenburg vertelt haar eigen authentieke verhaal. Een verhaal dat ontroert, dat aangrijpt en soms verbijstert. Zij is een vrouw die ondanks of misschien juist wel dankzij veel ellende en verdriet boven zichzelf uit weet te stijgen.  Verder lezen,,,


Stichting Fatima, Wehl

In het boek Maaike Mij draait het om de relatie tussen een moeder en haar ernstig verstandelijk gehandicapte dochter Maaike. De twee M’s in de titel staan voor de eenheid tussen haar jong overleden tweelingzusje en de schrijver van deze ontroerende roman.  Verder lezen,,,

2 reacties. Plaats een nieuwe

 • Wat een schitterende beschrijving Peter. Ik raak er helemaal ontroerd van, temeer omdat jij ook in de zorg werkt. Het geeft zo precies aan waarom ik dit boek moest schrijven; het anders kijken naar mensen met een beperking. De strijd die ik overwon door de liefde van mijn dochter, en uiteindelijk ook bij mijn vroeg verlies van mijn tweelingzus uitkwam. Dank je wel voor de uitgebreide reactie 🙏

  Beantwoorden
 • Peter de Rooij
  17 augustus 2019 09:26

  Het boek Maaike Mij heeft mij ontroerd. Het onderwerp, verlies van kind en tweelingzus. Het oneindig grote verdriet, het houden van, de onmacht, de strijd, acceptatie, de eenzaamheid, de zorg die er altijd is (die je altijd voelt bij een gehandicapt kind), het omgaan met de reacties (onbegrip) uit de omgeving, gevoelens van jaloezie, teleurstelling, wat het doet met je relatie etc. Thema’s die in veel boeken een plekje krijgen zijn ook in dit boek aan de orde. Dit boek is vanuit het hart van de schrijfster geschreven. Het hart van Ria, soms verscheurd, soms vol liefde, soms vol zorg, soms vol levenslust en blijheid, soms vol angst voor al het kwetsbare van Maaike. Daar wordt je als lezer in meegenomen. De emotie en verbeeldingskracht, dat vond ik de kracht van het boek. Verlies van je jonge kind en van je tweelingzus is teveel om als mens te kunt (ver)dragen.
  Het zijn onderwerpen die zeker aandacht vragen. Het eerste vanwege het onbegrip (angst) van veel mensen voor deze groep medeburgers
  (gehandicapten of zogezegd mensen met een beperking), het tweede vanwege het unieke van tweelingkinderen. Ik stond er niet bij stil wat een enorme band dat schept tussen twee mensen en als er een van de twee wegvalt is het alsof er bij de overlevende ander een amputatie heeft plaatsgevonden. Het mooie van het boek zit ‘m voor mij in de vele prachtige zinnen, met veel gevoel en verbeeldingskracht. Zoals: “de wereld draait. Zodra de wei stil staat huppelen we hand in hand verder, de vlinders achterna. Tot we aan de pluim van een paardebloem komen die boven het groen uitsteekt. We laten elkaar los, pakken de steel en breken hem af. Diep ademen we in , tuiten de lippen en met een haal blazen we tegelijk onze longen leeg”.
  En zo door met veel meer prachtige schetsen waardoor je mee ervaart hoe sterk de band is tussen de zusjes. En over Maaike: “Als een veertje raakte ik haar zwarte wimpers aan. Ze opende haar ogen en ik zag haar kleine lichtloze pupillen. Ze zal me nooit zien. Maar ik haar wel. Ik zal haar ogen zijn door haar te beschermen om met andere ogen naar haar te kijken dan voorheen.”
  Die mooie zinnen dus maken het een fraai boek. De thema’s zijn van belang. Ria wil deze meer aandacht geven en en dat is alleen maar een goede zaak. Het verlies van een tweelingzus of broer, hoe zwaar dat ingrijpt en het leven van de ander verscheurt is iets waar weinig over bekend is.
  Dit boek is hierin een eye opener voor mij geweest. Vooraleerst is voor mij de kracht van het boek de wijze waarop Ria in veel prachtige zinnen het leven in al haar zwaarte en lichtheid (binnen in jezelf en in relatie tot de ander) vorm heeft kunnen geven.
  Het schrijverschap is echt wel kunst !!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.